French riviera real estate
Image default
Architecture

Waar letten we op bij een blauwlichtwerende bril?

Waar letten we op bij een blauwlichtwerende bril?

We blijven maar denken aan blauw licht van onze computers en smartphones, maar de realiteit is dat we meer worden blootgesteld aan blauw licht van de zon. In wezen is het niet het blauwe licht dat je ogen slecht doet voelen na een dag staren naar de computer; het is het urenlang staren naar een scherm zonder pauzes. 

Digitale vermoeide ogen

De digitale vermoeide ogen die de meeste mensen ervaren kunnen optreden wanneer je je ergens op concentreert – van het lezen van een boek, het kijken naar een scherm, of het kijken naar tv. Het kan worden verminderd door uw ogen om de 20 minuten of zo te verleggen naar iets dat minstens 20 seconden weg is. Als dat niet helpt, raadt Khurana kunsttranen aan om droge ogen te helpen smeren. Uiteindelijk zegt hij dat het niet nodig is om overdag een blauwlicht-blokkerende bril te dragen.

Een blauwlichtwerende bril

Een blauwlichtwerende bril kan ‘s nachts nuttig zijn, wanneer blauw licht van beeldschermen het natuurlijke slaappatroon kan verstoren. Ons lichaam associeert blauw licht met overdag, dus als je eraan wordt blootgesteld terwijl je naar bed probeert te gaan wordt onze interne klok later gezet, zodat het moeilijker is om in slaap te vallen en ‘s ochtends moeilijker wakker te worden. Wilt u ook een schermbril

Blauw licht vermijden

In een perfecte wereld zou je vier uur voor het slapengaan moeten beginnen met het vermijden van blauw licht van beeldschermen. Dat is voor veel mensen moeilijk te verkroppen, dus raden we soms aan om op dat tijdstip een bril te nemen die het blauwe licht tegenhoudt. Er is een groeiend aantal onderzoeken dat de bewering ondersteunt dat het blokkeren van blauw licht voor het slapen gaan je kan helpen beter te slapen. In een onderzoek uit 2009 meldden vrijwilligers die drie uur voor het slapengaan een schermbril droegen, een betere slaapkwaliteit en stemming dan degenen die dat niet deden. Een onderzoek uit 2015 onder tienerjongens vond vergelijkbare resultaten.

Alle licht wordt gemeten in nanometers (nm) en de golflengten van blauw licht die de meeste invloed hebben op je melatonineniveaus (en dus je slaap beïnvloeden) variëren van 400 tot 500 nm. Glazen die blauw licht tegenhouden, absorberen deze golflengten zodat ze uw ogen niet bereiken. (Hoewel de meeste consumentenelektronica blauw licht uitstraalt, is het niet schadelijk, en er is geen wetenschappelijk bewijs dat digitale apparaten uw ogen kunnen beschadigen).

Getinte blauwlichtblokkerende brillenglazen

Veel blauwlichtblokkerende brillen hebben een oranje of gele tint die verondersteld wordt het blauwe licht te absorberen en ander licht door te laten. (Het is je misschien opgevallen dat steeds meer apparaten en apps een nachtmodus hebben die het scherm oranje of geel kleurt terwijl het blauw licht wegfiltert). Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de glazen van een blauwlicht-blokkerende bril zijn, hoe meer blauw licht wordt tegengehouden. Er zijn heldere of minder duidelijk getinte blauwlichtblokkerende brillenglazen, maar die filteren niet zo veel blauw licht als donkere brillenglazen. 

Blauwlichtblokkerende brillen kunnen zijn voorzien van een antireflecterende coating, die de hoeveelheid licht die door uw bril wordt weerkaatst vermindert, zodat uw ogen minder vermoeid raken en de bril comfortabeler is in het gebruik.